Ancom – Atelier BEREC – Pregatiri pentru revolutia IoT

Miercuri, 1 februarie 2017, BEREC va organiza un atelier pentru experți privind Internetul Lucrurilor (IoT) la Bruxelles, ale cărui lucrări pot fi urmărite n direct pe pagina de internet a BEREC (www.berec.europa.eu). Evenimentul va avea ca temă “Facilitarea dezvoltării Internetului Lucrurilor” și va reuni experți și alte entități interesate de această temă care vor discuta implicațiile pentru procesul de reglementare și soluțiile care se impun pentru a asigura dezvoltarea sustenabilă și la scară largă a IoT, astfel nct cetățenii și consumatorii să beneficieze de avantaje sporite n mai multe domenii.Alături de subiecte specifice domeniului telecom (precum resursele limitate și interoperabilitatea), participanții la atelier vor aborda și aspecte mai generale, din domeniile inovație și investiții, drepturile consumatorilor și protecția datelor.

n prima sesiune a atelierului, temele de discuție vor fi protecția vieții private, securitatea rețelei și drepturile consumatorilor, iar n cea de-a doua – diversitatea modelelor de afaceri și interoperabilitatea. Aspectele privitoare la resursele limitate (numerotație și frecvențe radio) se vor afla n atenția participanților n cadrul sesiunii 3, iar n sesiunea 4 se vor prezenta cazuri de utilizare a IoT la scară industriala, n domeniile energiei și transporturilor.

Alocuțiunea de deschidere va fi rostită de președintele BEREC n 2017, Sebastien Soriano, iar Dr. Wilhelm Eschweiler, Președintele BEREC n 2016, va nchide lucrările.

Detalii suplimentare despre acest atelier sunt disponibile n Agenda evenimentului.

Activități legate de IoT n desfășurare

Atelierul este organizat n urma publicării n februarie 2016 a raportului BEREC “Facilitarea dezvoltării Internetului Lucrurilor”, care a analizat dacă și n ce măsură reglementările telecom (concepute inițial pentru apeluri telefonice) sunt adecvate și pentru comunicațiile Machine-to-Machine (M2M). n contextul revizuirii cadrului de reglementare pentru comunicații ntreprinsă de Comisia Europeană, BEREC consideră că, n general, nu este necesar tratament special pentru serviciile IoT și/sau M2M, cu excepția celor n roaming, serviciilor de comutare și a portabilității umerelor. n domeniul protecției vieții private, BEREC consideră necesară o evoluție foarte bine gndită, nu o modificare totală a regulilor privind protecția datelor valabile in prezent n UE.

Această analiză nu aduce atingere eventualei identificări, n demersul de revizuire al Comisiei Europene, de noi zone din cadrul de reglementare telecom care necesită modificare, ținnd cont de particularitățile serviciilor IoT și/sau M2M.

Dialogul cu autoritățile și entitățile interesate

Prin organizarea acestui atelier, BEREC pune la dispoziție un forum de dialog ntre autoritățile naționale de reglementare și autoritățile abilitate pentru diverse aspecte privind IoT, ca și alte entități interesate din industrie, pentru a disemina informații și a crea un mediu propice att inovației, ct și consumatorilor.

Informații suplimentare

Sursa: ANCOM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *