ANCOM lansează n consultare publică planul de acțiuni pentru anul 2017

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a emis in data de 24 Ianuarie 2017 | 4:17 pm un comunicat de presa, prin care anunta lansrea in consultare publică a planului de acțiuni pentru anul 2017.

 

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare in Comunicaţii (ANCOM) a publicat spre consultare publică propunerile pentru planul său de acţiuni pentru anul 2017. Necesitatea de a asigura premisele pentru creșterea competitivității rețelelor dictează majoritatea proiectelor pe care ANCOM le are n vedere pentru 2017: ”rețelele mai competitive sunt cele care livrează servicii mai performante și se extind mai repede n căutarea de noi clienți.” – a declarat Marius Cătălin MARINESCU, președintele ANCOM.

Legea regimului infrastructurii nr. 159/2016

Printre cele mai importante proiecte ale anului 2017 se numără acțiunile viznd aplicarea efectivă a prevederilor noii legi a infrastructurii – Legea 159/2016, cu scopul de a reduce costurile cu dezvoltarea rețelelor de bandă largă n Romnia. ANCOM va continua realizarea inventarului naţional al reţelelor publice de comunicaţii electronice şi a elementelor de infrastructură asociate acestora, va realiza un punct unic de informare și va stabili tarifele maxime pentru exercitarea dreptului de acces pe proprietatea publică.

Reglementări privind serviciile de comunicaţii electronice

Pentru a crește competitivitatea accesului la rețelele de comunicații, n 2017 ANCOM va revizui piețele relevante corespunzătoare serviciilor de transmisie n format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe de televiziune şi de radiodifuziune, va revizui tarifele serviciilor auxiliare de interconectare furnizate la un punct de interconectare și va stabili cerințele tehnice standard asociate interconectării bazate pe IP, pentru furnizarea serviciului de terminare a apelurilor (VoIP).

Mai multe resurse de spectru radio pentru comunicații electronice

Autoritatea va organiza o consultare publică privind alocarea de spectru radio suplimentar pentru comunicații de bandă largă n benzile de 450 MHz, 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3,4 – 3,8 GHz, capabil să susțină dezvoltarea eficientă a rețelelor n contextul avntului consumului de internet mobil. Tot pentru anul 2017 este prevăzută și organizarea unei noi licitații privind acordarea unor multiplexuri naționale, regionale și locale de televiziune digitală terestră.

Și radioamatorismul se va afla n atenția Autorității, care va explora și identifica principii generale și metode specifice pentru asigurarea suportului reglementativ și procedural de administrare a spectrului radio pentru susținerea activităților de radioamatorism dedicate furnizării de comunicații n situații de urgență.

Monitorizarea și controlul spectrului radio

Printre campaniile de monitorizare și control pe care Autoritatea și-a propus să le desfășoare anul viitor se numără o campanie de determinare a acoperirii cu semnal de telefonie mobilă a drumurilor naționale și județene, o campanie de verificare a respectării obligațiilor de către furnizorii care furnizează servicii de comunicații electronice destinate publicului pentru care plata se face n avans, precum și o campanie de verificare a respectării obligațiilor minime pe care furnizorii de servicii de comunicații electronice trebuie să le insereze n contractele ncheiate cu utilizatorii finali.

Reglementări privind serviciile poștale

n ceea ce privește piața serviciilor poștale, Autoritatea are n plan mai multe proiecte care vizează accesul la rețeaua poștală publică a CNPR și costurile de acces pentru furnizorii alternativi, dar și activitatea CNPR n calitatea sa de furnizor de serviciu universal.

Planul de acţiuni al ANCOM propus pentru anul 2017 poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri pnă la data de 02.12.2016, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, Bucureşti), direct la registratură sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

Sursa: ANCOM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *