Gabriela Firea: Ne propunem ca iluminatul public din Capitala sa fie sustinut de statia de tratare termica a deseurilor

 

Primarul General, Gabriela Firea: Ne propunem ca iluminatul public din Capitala sa fie sustinut de statia de tratare termica a deseurilor.

In cadrul conferintei comune de astazi a Primarului General, Gabriela Firea si a Ministrului Mediului, Daniel Constantin, Edilul Sef a explicat ca proiectul de realizare a statiei de tratare termica a deseurilor este introdus in Strategia Energetica a Capitalei:

„In acest document, care va fi aprobat in scurt timp si pe care l-am elaborat in cateva luni de la preluarea mandatului, am introdus, la capitolul valorificarea deseurilor, si posibilitatea ca iluminatul public din Capitala sa fie sustinut din aceasta statie de tratare termica. Este o tendinta europeana, pe langa multe Capitale europene exista astfel de statii care sunt construite pe sisteme extrem  de sigure, ecologice, fara pericol pentru populatie, in zone din care nu pot sa afecteze calitatea aerului. Se fac masuratori si monitorizari permanent, deci nu ar fi niciun impediment din punct de vedere ecologic si ar sustine strategia noastra energetica. S-ar putea obtine prin aceasta valorificare termica atat energie electrica sau termica, dupa cum vor fi necesitatile. Tendinta noastra si obiectivul este ca intreg iluminatul public sa se obtina din aceasta tratare termica a deseurilor”. 

Instalatia de tratare termica a deseurilor București-Ilfov asteaptă aprobarea Ministerului Mediului

Totodata, Primarul General, Gabriela Firea, a explicat ca „Domnul ministru Daniel Constantin a preluat solicitarea si dorinta noastra de a include in Planul National de Gestionare a Deseurilor instalatia de tratare/neutralizare a deseurilor si, in perioada urmatoare, dupa discutiile pe care le va avea cu specialistii ministerului Mediului se va lua o decizie si la nivel de Guvern, pentru ca este vorba de o decizie strategica si politica. In ceea ce ne priveste, in legatura cu instalatia de tratare termica a deseurilor si cele 180 de milioane de euro care sunt prezervate pentru regiunea Bucuresti – Ilfov prin POIM, trebuie sa depunem cererea pana la sfarsitul acestui an. Exista o locatie posibila si in Capitala si in judetul Ilfov, pentru ca, asa cum stiti, este un proiect comun Bucuresti si judetul Ilfov. Daca nu depunem solicitarea cu toata documentatia tehnica aferenta pana la sfarsitul anului, atunci nu ne mai incadram in aceste termene limite. Avem posibilitatea totusi ca in urmatoarea perioada, dupa ce Guvernul va lua o decizie, sa depunem toata documentatia necesara. Din punctul nostru de vedere, nu exista riscul sa pierdem aceasta finantare de la Uniunea Europeana”.

La randul sau, ministrul Mediului, Daniel Constantin, a declarat ca, decizia legata de introducerea in Planul National de Gestionare a Deseurilor a instalatiei de tratare/neutralizare a deseurilor, trebuia luata pana la sfarsitul anului 2016: „ca atare suntem in contra cronometru si orice zi este foarte importanta, de aceea, am vrut sa am aceasta discutie azi cu doamna Primar General, voi avea o discutie si cu ONG-urile din domeniu, voi avea o discutie si cu toti factorii care reprezinta autoritatile publice locale, dupa care voi prezenta Primului Ministru solutiile pe care le avem, opiniile pe care le-am cules si vom lua o decizie in zilele urmatoare”. Ministrul Mediului a mai explicat ca exista trei solutii prezentate de catre consultantul extern, printre care una include si instalatiile de tratare termica a deseurilor, iar Guvernul trebuie sa ia cat mai repede o decizie asupra solutiei care va fi aleasa.

2017-01-17

Sursa: pmb.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *