Municipalitatea (crede ca) si-a asumat masurile necesare reducerii poluarii in Capitala

primaria-bucuresti

Conform unui comunicat de presa emis de Primaria Capitalei municipalitatea si-a asumat masurile necesare reducerii poluarii in Capitala!

Primarul General, Gabriela Firea, a anuntat astazi, in urma intalnirii pe care a avut-o cu Ministrul Mediului, Daniel Constantin, principalele masuri pe care Municipalitatea urmeaza sa le implementeze la nivelul Capitalei pentru reducerea poluarii

Primarul General, Gabriela Firea a declarat:

“Pentru reducerea poluarii in Capitala ne-am asumat mai multe directii de actiune: parcul auto al RATB sa cuprinda 30% autovehicule ecologice; in acest sens am demarat o licitatie prin care vom achizitiona 600 autovehicule din care 400 autobuze Euro6, pentru ca cele existente in trafic in acest moment sunt depasite atat moral, tehnic, cat si din punct de vedere ecologic, 100 troleibuze si 100 tramvaie, folosind o sursa electrica nepoluanta. Am adresat rugamintea ministrului Daniel Constantin de a include Primaria Capitalei in proiectele pe care Ministerul Mediului le va derula in perioada urmatoare prin AFM, si anume posibilitatea ca municipalitatea sa fie sustinuta financiar pentru achizitionarea unui numar cat mai mare de autobuze electrice, la inceput 50 sau 100 autobuze. Domnul ministru mi-a spus ca este o solicitare indreptatita, si ne sustine pentru a avea in Capitala si autobuze electrice, in afara de cele pe care noi le achizitinam deja in acest moment autobuze Euro6, troleibuze si tramvaie”.

Referitor la dezvoltarea retelei de piste pentru biciclete, Primarul General a explicat ca Municipalitatea a obtinut avizul necesar de la Ministerul Mediului pentru Planul de Moblitate Urbana Durabila, fapt ce va contribui si la deblocarea proiectului privind construirea celor 100 de km de piste pentru biciclete:

“In ceea ce priveste intentia noastra de a transforma bicicleta nu doar in mijloc de agrement, ci si intr-un mijloc de transport in comun, am avut o mare suparare pentru ca am incercat sa obtinem avizul pentru PMUD de la Ministerul Mediului si nu ni s-a acordat pe timpul fostei guvernari, l-am obtinut acum in acest mandat. Acest program va fi aprobat in prima sedinta a CGMB si prevede, printre alte obiective, si construirea a 100 de km de piste de biciclisti. Odata cu aceste obiective, se vor construi si statii de bike-sharing, de unde cei interesati pot sa imprumute o bicicleta pentru a o folosi pana in zona in care au treaba, fara a trebui sa se mai intoarca in locul din care au preluat acea bicicleta”.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, si Ministrul Mediului, Daniel Constantin, au discutat si despre construirea de perdele forestiere, care sa contribuie la reducerea poluarii, acest proiect urmand a se realiza prin sustinerea tehnica si financiara a Ministerului Mediului.

Din pacate pentru bucuresteni, aceste masuri prevad doar actiuni concentrate in jurul unor proceduri de achizitii derulate de primarie si nu reprezinta masuri reale de prevenire si reducere a poluarii in capitala. Majoritatea poluarii este produsa de milioanele de automobile care circula prin Bucuresti, multe dintre acestea fiind vechi si nerespectand normele de emisii de noxe, astfel problema in sine fiind reprezentata de lipsa unei legi care sa reglementeze corect procesul de inmatriculare a autovehiculelor bazat pe emisii si sa aplice sanctiuni severe in aceasta directie. Ce ar putea rezulta din achizitia de autobuze Euro6 si electrice? Cel mai probabil un profit frumusel pentru cateva persoane „destepte” si desigur 600 de autovehicule care stau in trafic ore in sir, ce e drept, poluand mai putin.

Sursa: pmb.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *