Știați că echipamentele electronice fără marcaj CE bruiază comunicațiile mobile?

Conform unui comunicat de presa emis de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii echipamentele electronice fără marcaj CE bruiază comunicațiile mobile.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare in Comunicații (ANCOM) avertizează că utilizarea echipamentelor electronice neconforme, fără marcaj CE, este ilegală și poate afecta buna funcționare a serviciilor de comunicații electronice, in special a celor de telefonie mobilă. In urma acțiunilor de monitorizare și control al spectrului radio, echipele tehnice ale ANCOM au constatat că tot mai multe astfel de cazuri sunt provocate de utilizarea telefoanelor fixe wireless (DECT 6.0), care nu au marcaj CE.

Ce inseamnă echipament neconform?

Echipamentele electronice pentru uz privat precum microfoanele și telefoanele wireless sau corpurile de iluminat cu LED funcționează pe baza undelor radio, in benzi de frecvențe exceptate de la regimul de licențiere, insă numai cu respectarea unor reguli de conformitate. Un echipament electronic este considerat neconform atunci cand nu ndeplinește un anumit set de cerințe esențiale, cum ar fi, spre exemplu, protecția sănătăţii şi siguranţei utilizatorului sau protecţia privind compatibilitatea electromagnetică și nu asigură utilizarea eficientă a spectrului radio.

In momentul in care un astfel de aparat neconform este pus in funcțiune pe teritoriul Romniei, el afectează funcționarea echipamentelor de telefonie mobilă: numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil in zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile in curs se intrerup.

De ce sunt telefoanele fixe DECT 6.0 echipamente neconforme?

Telefoanele fixe de tip DECT 6.0 achiziționate din afara Uniunii Europene, in special din SUA, sunt printre cel mai des intlnite echipamente care provoacă interferențe prejudiciabile. Standardul DECT European, standard universal pentru comunicațiile fără fir la distanțe scurte, are alocată banda de frecvențe 1880-1900 MHz, in timp ce standardul DECT 6.0 se utilizează numai in SUA, Canada și in unele zone din Asia, unde ii este alocată o bandă diferită de frecvențe, și anume 1920-1930 MHz. In Romnia, in această bandă funcționează rețele de comunicații mobile.

Din această cauză, in prezent, orice folosire pe teritoriul Uniunii Europene a acestor modele de telefon, care nu sunt conforme cu standardul DECT european, produce interferențe prejudiciabile asupra altor servicii de radiocomunicații care operează legal in banda respectivă de frecvențe. Mai mult, cele mai importante interferențe prejudiciabile sunt cauzate benzilor de frecvențe 3G alocate la nivel european, folosirea telefoanelor DECT 6.0 fiind deci incompatibilă cu funcționarea serviciilor de telefonie mobilă de generaţia a treia.

De reținut

Ori de cte ori achiziţionează un produs electronic (telefoane wireless de tip DECT, echipamente de supraveghere audio/video pentru copii, microfoane wireless, jucării teleghidate, stații de walkie – talkie, corpuri de iluminat cu LED-uri etc.), utilizatorii trebuie să verifice conformitatea acestui produs cu normele europene, certificate prin prezenţa marcajului CE, precum şi prin intermediul detaliilor tehnice din manualul de funcţionare şi utilizare al produsului. Acest lucru este cu precădere necesar in cazul in care produsul este achiziţionat de pe o altă piaţă decat cea europeană.

Dacă dețin astfel de echipamente, utilizatorii trebuie să le scoată imediat din uz.

Sancțiuni aplicabile

In cazul in care cei care deţin astfel de echipamente și continuă să le folosească, Autoritatea poate aplica amenzi contravenţionale cu valori cuprinse intre 500 și 5.000 de lei in baza Hotărrii Guvernului nr. 740/2016, care a intrat in vigoare data de 22 noiembrie 2016. Mai multe informații privind echipamentele electronice și electrocasnice neconforme, marcajul CE și obligațiile care le revin producătorilor, distribuitorilor și consumatorilor sunt disponibile pe website-ul Autorității.

Sursa: ANCOM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *